Noul site ARMONIA

sâmbătă, 1 februarie 2014

Dementa - afectiune neurodegenerativa

Marea majoritate a dementelor constituie o clasa de afectiuni neurodegenerative caracterizate prin alterarea persistenta si progresiva a functiilor cognitive, cu evolutie catre invaliditate si moarte prematură. Din punct de vedere semiologic, dementa reprezinta un sindrom clinic caracterizat printr-o deteriorare cognitiva globala, care implica un declin fata de nivelul anterior de functionare si care asociaza o gama larga de simptome psihice, psihologice si comportamentale. Functiile cognitive afectate in mod obisnuit in demente sunt: memoria, capacitatea de invatare, atentia, orientarea, calculul, limbajul, gandirea si judecata. Aceste tulburări ale funcţiilor cognitive sunt uneori precedate si aproape intotdeauna insotite de tulburari ale controlului emotional, modificari ale personalitatii sau simptome psihiatrice (apatie, depresie, tulburari psihotice) si tulburari comportamentale.

Dementele sunt afectiuni frecvente, incidenta celor degenerative crescand cu varsta, astfel incat peste 65 de ani circa 10% din populatie este afectata.


In cadrul examenului neuropsihologic se aplica teste pentru aprecierea deficitului cognitiv. Dintre aceste teste, mai folosite sunt MMSE (Mini Mental State Examination) si testul de desenare a ceasului. 
Din punct de vedere al etiologiei, dementele reprezinta un grup de afecţiuni neurologice sau sistemice cu afectare a sistemului nervos central, formele cele mai intalnite fiind: demenţa de tip Alzheimer, dementa vasculara, dementele cu corpi Lewy, dementa asociata bolii Parkinson si formele mixte (de exemplu boala Alzheimer asociata cu boala cerebro-vasculara sau boala Alzheimer asociata cu dementa cu corpi Lewy). Celelalte forme de dementa (alte boli neurodegenerative care asociaza dementa, boli inflamatorii/infectioase, boli metabolice, boli neoplazice) sunt rare, reprezentand sub 10% din numărul cazurilor de dementa.


Tipuri de dementa
Demente  permanente
si progresive
Demente permanente de obicei neprogresive
Demente partial sau complet reversibile
Boala Alzheimer
Dementa
post-traumatica
Dementele toxice si medicamentoase     
Dementa vasculara (multiinfarct, infarct strategic, boala Binswanger, CADASIL, etc.)
Dementa post-anoxica
Dementele cauzate de infectii (meningite, encefalite, tuberculoză, parazitoze, neuroborelioza)
Dementa asociata bolii Parkinson

Hidrocefalia interna normotensiva
Dementa cu corpi Lewy

Hematomul subdural
Forme mixte*

Tumorile cerebrale
Boala Huntington

Boala Wilson
Demenţa
fronto-temporală

Afectiunile metabolice (insuficienta renala cronica, dementa de dializa, insuficienta hepatica, hipoglicemia cronica)
Boala
Hallervorden-Spatz

Afectiunile endocrine
(hipotiroidia, sindromul Cushing)
Paralizia supranucleara progresiva

Afectiunile autoimune
(LES cu vasculita asociata)
Scleroza multipla

Afectiuni carenţiale (sindromul Wernicke-Korsakov, pelagra, carenta de vitamina B12)
Complexul
SIDA-dementa

Sindroame paraneoplazice (encefalita limbica)
Neurosifilisul (Paralizia generalizata progresiva)


Boala Creutzfeldt-Jakob





* Cea mai frecventa forma mixta este boala Alzheimer asociata cu boala cerebrovasculara, urmata de asocierea bolii Alzheimer cu dementa cu corpi Lewy.